Løsningsforslag kapittel 4 (2013)

4.1 Kosthold og helse
4.1.1 a) Livsstil handler om måten vi lever på i hverdagen.
b) Faktorer vi kan gjøre noe med selv, det vi velger kan virke positivt eller negativt på helsa vår. Hva vi spiser, hvor mye vi trener, om vi får nok søvn osv.
4.1.2 a) Mat og drikke er næringsmidler.
b) kroppen trenger mat og drikke så den kan
- forsyne kroppen med de stoffene den trenger
- få byggesteiner til å vokse
- skaffe energi til bevegelse
- skaffe energi til å holde kroppstemperaturen oppe
- forsyne kroppen med vann til transport av stoffer rundt om i kroppen
4.1.3 I naturlig ris er det mindre av en del vitaminer og mineraler enn det er i hvete.
4.1.4 Studer tabellen på side 101.
4.1.5 Tallerkenmodellen sier at 1/3 av maten på middagstallerkenen er poteter, ris eller fullkornspasta, 1/3 er kjøtt eller fisk, og 1/3 er grønnsaker.
4.1.6 Hva maten inneholder.
4.1.7 Både rørsukker, kostfiber og stivelse er karbohydrater, men siden rørsukker tas mye raskere opp av cellene våre, vil sukkerspising lett gi ujevnt blodsukker.
4.1.8 Naturlig sukker finner vi i bær, frukt, rein juice og melk. Tilsatt sukker finner vi mye av i matvarer som saft, brus, kaker og is. Du får like mye energi fra sukkeret samme hvor det kommer fra, men matvarer med naturlig sukker inneholder også mer av andre stoffer som vitaminer, mineraler og antioksidanter.

4.2 Aktivitet og helse henger sammen
4.2.1 Før måtte de fleste bruke kroppen ganske mye, både i arbeid og på fritiden. Nå er det fult mulig å leve et liv nesten uten å bruke kroppen.
4.2.2 Overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer, og forskjellige former for kreft.
4.2.3 a) Trening gjør kroppen sterk og utholdende. Trening forebygger infeksjoner og belastningsskader, og kan føre til et bedre kosthold.
b) Dess mer en trener vil en normalt bli bedre i det en trener på. Men ved svært mye trening øker sjansen for skader og for utbrenthet. Der er derfor viktig å ikke overdrive treningen. De som trener svært mye har tilpasset seg det ved å øke mengde og intensitet gradvis over tid.
4.2.4 Se nederst side 105.
4.2.5 Se side 106
4.2.6 Trening fører til svetting, og svetten inneholder salter. Dessuten så er vannet i seg selv viktig i kroppens transportsystemer og kroppens kjemiske reaksjoner.

6.3 Hva vekta viser
4.3.1 Se side 107.
4.3.2 Se øverst på side 108.
4.3.3 Side 108 viser tall fra ca. 2013. Prøv gjerne å finne nyere tall. Husk at slike tall er ganske usikre, siden det er ulike måter å vurdere om en person er overvektig eller ikke.
4.3.4 Du orker mindre, smerter og slitasje i ledd, særlig i beina, ofte påvirker dette selvbildet, fare for å utvikle diabetes type 2, fare for ryggskader ...
4.3.5 Digital livsstil med bruk av elektroniske hjelpemidler tar stadig mer av tiden vår. Dette kan føre til mindre fysisk aktivitet og dermed gå ut over helsa.
4.3.7 Se side 111


4.4 Slanking
4.4.1 Se side 112
4.4.2 Det er noe man kan oppleve etter at de har gått raskt ned i vekt. Når man begynner å spise normalt etter en slankekur, går vekten ganske snart tilbake til opprinnelig nivå.
4.4.3 Se side 112:
4.4.4 Nei, det er en myte.
4.4.5 Se side 112, om jojo-slanking.
4.4.5 Da reduserer du sjansen for at du spiser mer enn du burde.


4.5 Spiseforstyrrelser
4.5.1 Se side 113. Noe av det viktigste er kanskje å være klar over hva en selv mener, og å være uavhengig av hva moter, trender og reklame sier. ”Vær deg selv. Ingen i verden er bedre enn deg til å være det.”
4.5.2 Se definisjonen i margen på side 112.
4.5.3 Se side 114-116.
4.5.4 a) Se side 114..
b) Se side 114-116.
4.5.5 Ortoreksi - når noen er så opptatt av å spise sunt og riktig at det blir som en sykdom.
4.5.6 Spiseforstyrrelser er psykiske sykdommer. Den det gjelder, har ofte ikke mulighet til å se seg selv «utenfra».
4.5.7 Se svarene dine - og tenk gjerne på det som står i avsnittet om dette i denne boka.
4.5.8a a) Det er viktig for alle med nok næring, men når aktiviteten blir større, vil også kroppens behov for byggesteiner og energi øke.
b) Les det som står om dette på side 114-116. Du kan også søke etter sider på Internett som omhandler spiseforstyrrelser. NB, vurder om sidene du finner er seriøse. Hvordan ville du selv ha satt pris på at din mor (eller far) hadde tatt opp sin bekymring?
c) Det varierer nok fra miljø til miljø. Når kropp og kroppsytelse blir viktig, øker nok også faren for spiseforstyrrelser.

4.6 Kosmetikkens hemmeligheter
4.6.1 Fuktighetskremer, rensekremer, solkremer, sminke av alle slag, hårpleieprodukter … Kommer du på noe mer så ta det også med.
4.6.2 Se side 118 og søk gjerne på ”kosmetikkloven” på Internett for å få mer detaljerte opplysninger.
4.6.3 Se side 118.
4.6.4 Se side 119.
4.6.5 Nei, mange av stoffene i kosmetikkprodukter har oppdiktede navn slik at det ikke er mulig å finne bruke for eksempel kjemibøker for å kjenne igjen stoffet.
4.6.6 a) Emulgatorer gjør at fett ogf vann kan blandes sammen.
b) lecitin og kasein
4.6.7 Parabener brukes som konserveringsmidler fordi de er lite allergiframkallende sammenliknet med andre konserveringsmidler. Noen typer av parabener har vist seg å kunne ha uheldige virkninger. Se side 120. Finn mer informasjon selv, enten fra firma som handler med kosmetikk eller på Internett.
4.6.8 Svaret avhenger av hvilket produkt du leser varedeklarasjonen fra.